2007. november 29., csütörtök

Románia vonattérkép

Romániai személyszállító vonatok valós idejű helyzete Google Maps háttérrel.

http://cfr.webgis.ro/

1 megjegyzés:

  1. Ez nem valós idejű, a menetrendi állapotot mutatja (vö. „The positions… _are simulated_ according with the official timetables.”).

    Bár hozzzá kell tenni, a CFR forgalmistái informatikai rendszeren keresztül rögzítik a vonatok tényleges érkezési és indulási időit, ellentétben pl. a MÁV-val, ahol nemrég még nem tudta megmondani a telefonos információ, melyik vonatunk hol van, csak ha telefonon rékérdezett az adott állomáson, és annak volt kedve megmondani. Ilyen adatokat ugyanis nálunk nem gyűjtöttek informatikai rendszerbe.

    Ma már egy MÁV-vonalon láthatjuk a vonatok helyzetét egy kísérleti rendszerben. Na, ilyen a CFR-nél még nincs. Viszont egy CFR-s forgalmista tetszőleges vonat tényleges indulási idejét meg tudja nekünk mondani pár másodperc alatt. Ilyen pedig nálunk nincs.

    Az persze jó kérdés, hogy ha az adatok gyűlnek, miért nem használják föl utastájékoztatásra is? (Na meg az is, hogy nálunk miért nem gyűjtik az adatokat sem?)

    A ČD honlapján például a vonatszámot beírva megkapjuk az aktuális késést: http://www.cd.cz/index.php?action=section&id=35029, a ŽSSK ugyanezt SMS-en teszi: http://www.zssk.sk/en/on-line-train-location.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...